“Een weerstandsband gebruiken in de sportschool? Waar zijn al die apparaten en gewichten dan voor?”

Zijn dit de vragen die ook bij jou meteen in gedachten schieten? Dan ben je zeker niet de enige. Een weerstandsband wordt vaak geassocieerd met thuis of onderweg sporten. Het is een workout tool die gemakkelijk is op te bergen en mee te nemen. Niet voor in de sportschool… of toch wel? 

Jazeker, een weerstandsband is juist ook heel handig en bruikbaar in de sportschool. Sterker nog, in steeds meer sportscholen hangen allerlei weerstandsbanden en sport elastieken. Dit heeft een reden. De bewegingsmogelijkheden met een weerstandsband zijn namelijk heel divers en niet te vergelijken met apparatuur en gewichten. Daarnaast biedt een weerstandsband constante spanning en progressieve weerstand. Het combineren van een weerstandsband met apparaten en gewichten in de sportschool zorgt voor zeer efficiënte trainingen en optimaal resultaat. 

Bridge sportschool weerstandsband FITELASTIX

Progressieve weerstand

Het grootste voordeel van een weerstandsband (in de sportschool) is progressieve weerstand. Hoe meer de band wordt uitgerekt, hoe meer weerstand deze biedt. Met enkel gewichten en apparaten wordt deze opbouwende en efficiëntie stimulatie van de spieren niet gecreëerd. De kracht op de spier zit dan enkel in het begin van de beweging en neemt daarna weer af. Door spanning op de spier te houden (of deze zelfs op te bouwen) met een weerstandsband train je betreffende spier optimaal.

Voorbeeld bicep curl: Zonder weerstandsband zit de kracht vooral onderin de beweging en neemt deze naar boven toe weer af. Met een weerstandsband wordt de weerstand naarmate je de krullende beweging maakt, progressief groter. De bicep wordt hierdoor continu geprikkeld en je behaalt gewenst resultaat binnen afzienbare tijd.

Bicep curl sportschool FITELASTIX weerstandsband

Bewegingsmogelijkheden weerstandsband

Gewichten bieden (voornamelijk) weerstand bij een verticale beweging. Wanneer je een halter horizontaal beweegt, is er nauwelijks tot geen weerstand. Bij weerstandsbanden zijn de mogelijkheden eindeloos. Weerstandsbanden zijn namelijk niet afhankelijk van zwaartekracht om weerstand te bieden. Daarnaast kan de weerstandsband onder andere helpen bij het aanleren (verlichten) of verzwaren van bepaalde bodyweight oefeningen. Zo leer je bijvoorbeeld optrekken door behulp van een weerstandsband en verzwaar je (eenvoudigere) oefeningen, zoals opdrukken, squats of dips.

Bench press bankdrukken sportschool FITELASTIX weerstandsband

Combinaties weerstandsband sportschool

De meest efficiënte oefeningen voor krachtsporters zijn oefeningen waarbij een weerstandsband wordt gecombineerd met apparaten of gewichten. Op deze manier kan gewicht (weerstand in kilo’s) gecombineerd worden met progressieve weerstand (weerstandsband). Een combinatie met gegarandeerd resultaat! Deze combinatie is niet bij alle denkbare oefeningen toepasbaar, maar er zijn meer dan genoeg oefeningen waar het wel bij kan. Zeker met de stoffen weerstandsbanden van FITELASTIX®.

Probeer het zelf maar eens toe te passen bij onderstaande oefeningen in de sportschool. Let daarbij op dat je het gewicht (waar je normaal mee traint) van betreffende oefening verlaagt. De weerstand van de weerstandsband zal duidelijk voelbaar zijn na een aantal herhalingen. Bekijk onze gebruikstips en wees creatief met het bevestigen van de weerstandsband aan het apparaat, bankje of je lichaam.

  • Bench press
  • Chest flys
  • Bicep curl
  • Overhead tricep extension
  • Shoulder press
  • Squat
  • Bent over row
  • Bridge

Bovenstaande oefeningen zijn enkel een aantal voorbeelden. Ga zelf eens aan de slag met het combineren van jouw favoriete oefeningen in de sportschool. Je zult ervaren wat de weerstandsband doet met de beweging en de stimulatie van je spieren. Good luck!

Alle blogs bekijken

Stimuleer je creativiteit optimaal met FITELASTIX®

Hoe creatief ben jij? Haal het beste in jezelf naar boven! Met de weerstandsbanden van FITELASTIX® ervaar je oneindig veel mogelijkheden.

Weerstandsband oefeningen voor workout vouwen

Zoek je de beste weerstandsband oefeningen voor vrouwen? Bekijk alle efficiënte FITELASTIX® oefeningen voor billen, benen, buik en rugspieren.